24 Jul 2024
Wine

Proteste in Bordeaux importiva folosirii pesticidelor

Aproximativ 600 de locuitori ai orasului Bordeaux au participat, duminica, la un protest pasnic impotriva utilizarii pesticidelor in celebra regiune viticola franceza, anunta portalul online al revistei Decanter.

“Marsul alb” impotriva pesticidelor a reprezentat una dintre primele forme de protest anuntate de catre locuitorii din aceasta zona, sprijiniti de catre mai multe asociatii nonguvernamentale de protectie a mediului. Nemultumirile oamenilor au plecat in urma difuzarii de catre televiziunea France 2 a unei anchete-documentar despre achizitiile de pesticide in perioada 2008-2013. Conform datelor prezentate de catre realizatorii documentarului, Bordeaux, regiunea Gironde, este cel mai mare consumator de pesticide din Franta, care la randul ei este cel mai mare consumator de pesticide din Europa, cu 65.000 de tone folosite anual. De asemenea, emisiunea a mai aratat ca din vasta lista a pesticidelor folosite, foarte multe sunt permise uzului, chiar daca sunt etichetate ca fiind “potential cancerigene sau toxice”.

Autorii documentarului au aratat ca in “zona neagra”, cu cel mai mare consum de pesticide din Gironde, sunt 132 de scoli, multe dintre ele aflate in apropierea plantatiilor de vita de vie. 20 de copii de la cinci scoli diferite au fost alesi pentru a li se preleva probe de par, care mai apoi au fost analizate in cadrul unui laborator specializat din Luxemburg. Potrivit analizelor, nivelul de pesticide aflat in parul copiilor este unul alarmant, peste 40 de pesticide periculoase diferite fiind descoperite. Unele dintre aceste substante se afla pe lista pesticidelor interzise uzului in Franta de mai bine de 10 ani. Autorii anchetei au mai precizat ca incidenta de leucemie la copii este cu 20 de procente mai mare in Gironde decat media nationala.

Reprezentantii Consiliului Interprofesional Vitivinicol din Bordeaux, forul care reglementeaza productia vinului in aceasta regiune, au declarat ca problema pesticidelor nu este numai a producatorilor de vin, adaugand ca aproximativ 45% dintre producatorii bordelezi folosesc pesticidele in plantatii.

Drink Insider

Articol selectat şi publicat de către redacţie (office@drinkinsider.ro)