21 Nov 2024
Wine

Un degustător din România şi unul din Republica Moldova, premiaţi la „Concours Mondial de Bruxelles”

Între 3 şi 5 mai 2019, în localitatea Aigle din Elveţia, a avut loc ediţia cu numărul 26 a „Concours Mondial de Bruxelles” (CMB), una dintre cele mai mare competiţii de acest gen din lume, mai multe recorduri de participare fiind înregistrate cu această ocazie.

Este interesant de ştiut că acest concurs este unul itinerant, el desfăşurându-se în fiecare an în altă ţară, chiar dacă numele lui duce, inevitabil, cu gândul la capitala Belgiei. Anul acesta organizatorii CMB au ales ca loc de desfăşurare al degustărilor „Velodromul Uniunii Cicliste Internaţionale”, aflat în localitatea Aigle din cantonul elveţian Vaud.

Vinuri din 46 de ţări. Republica Moldova a înscris mai multe vinuri decât România

Franţa a fost ţara cu cel mai multe vinuri înscrise în concurs, 2.129 de probe, urmată de Spania, cu 1.871 de probe, Italia, cu 1.450 de probe şi Portugalia, cu 1.046 de probe. Ţara gazdă, Elveţia, a înscris aproape 600 de vinuri, comparativ cu 2018 când a avut 166 de vinuri, devansând China, care a adus la această ediţie a „Concours Mondial de Bruxelles” 299 de vinuri. Numărul vinurilor înscrise de către producătorii din Italia şi Spania, în 2019, a fost cu 5%, respectiv cu 3,4%, mai mare comparativ cu ediţia anterioară.

Pentru prima dată în istoria competiţiei, Republica Moldova a intrat în top 10 al ţărilor cu cele mai multe probe înscrise, România şi Cehia fiind foarte aproape de această performanţă.

Din 9.150 de vinuri degustate, cele mai multe au fost din Merlot şi Chardonnay

Din punct de vedere al soiurilor înscrise, cele mai multe vinuri au fost din Merlot (1.047 de probe), urmate de vinurile din Cabernet Sauvignon (723 de probe), Tempranillo (680 de probe), Syrah/Shiraz (524 de probe). Liderii la capitolul vinuri albe au fost soiurile Chardonnay (535 de probe) şi Sauvignon Blanc (301 de probe).

Degustările s-au realizat în orb, organizatorii concursului garantând un anonimat total al probelor, singurul indiciu prezentat juraţilor fiind anul de recoltă. Jurizările au fost făcute de către comisii mixte, formate din câte cinci juraţi.

350 de juraţi, dintre care 8 din România

Juriul competiţiei a fost format din peste 350 de degustători din întreaga lume, reprezentanţi ai tuturor ramurilor industriei vitivinicole: enologi, cercetători, comercianţi, distribuitori, somelieri, jurnalişti sau deţinători ai titlului „Master of Wine” – cea mai înaltă calificare în domeniul vinurilor. România a fost reprezentată de către Cosmin Popescu (manager general Murfatlar România), Cătălin Paduraru (ambasador al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România), Diana Pavelescu (secretar general ADAR), Horia Hasnaş (jurnalist de vinuri), Otilia Chiriţă (enolog), Sergiu Nedelea (somelier), Valentin Ceafalău (jurnalist de vinuri) şi Valeriu V. Cotea (profesor universitar şi preşedinte al Patronatului Român al Viei şi Vinului).

Începând cu ediţia din 2004, organizatorii „Concours Mondial de Bruxelles” au demarat o colaborare cu o echipă de cercetători de la Institutul de Statistică al Universităţii Catolice din Louvain (Belgia), cu scopul de a face rezultatele cât mai relevante şi precise. Astfel, evoluţia fiecărui degustător din juriul concursului este analizată atent şi este luată în considerare atunci când se acordă medaliile.

Un degustător din România şi unul din Republica Moldova în top 5

Nu numai vinurile primesc medalii în cadrul „Concours Mondial de Bruxelles”. Începând cu anul 2012, CMB a premiat, anual, primii cei mai buni cinci degustători din juriu. Anul acesta, Valentin Ceafalău s-a numărat printre cei care au primit premiul „Benchmark’s Taster” (acordat ca recunoaştere a capacităţilor senzoriale şi a capacităţii de evaluare a vinurilor), alături de Jeff Jenssen (SUA), Nicolas Mahe de Berdouare (Norvegia), Mihail Druţă (Republica Moldova) şi Daniel Ercsey (Ungaria).

Premiul „Benchmark’s Taster” primit de Valentin Ceafalău la CMB 2019

Pentru alegerea câştigătorilor acestui premiu, CMB colaborează cu Institutul de Statistică al Universităţii Catolice din Louvain, care analizează profilul fiecărui degustător în parte, ţinând cont de abilitatea juraţilor de a nota vinurile cât mai constant, de repetabilitate (să dea note similare unei probe „capcană”, oferită de două ori în aceeaşi zi), de coerenţa în notare şi de armonia cu ceilalţi membri ai juriului. Analiză este bazată pe datele acumulate în cadrul a trei ediţii consecutive a CMB.

Rezultatele acestei ediţii a „Concours Mondial de Bruxelles” vor fi făcute publice pe data de 13 mai 2019. Ediţia de anul viitor a CMB se va desfăşura în localitatea Brno din Cehia, în regiunea viticolă Moravia de Sud.

Drink Insider

Articol selectat şi publicat de către redacţie (office@drinkinsider.ro)