Site icon DrinkInsider

4 Mari Medalii de Aur pentru România la CMB 2025

După rezultatele remarcabile obţinute de vinurile româneşti în cadrul Sesiunilor dedicate vinurilor Rosé şi Sauvignon, România continuă să strălucească, obţinând la cea de-a 32-a ediţie a Concours Mondial de Bruxelles nu mai puţin de 65 de medalii — reprezentând 36,5% dintre vinurile înscrise! Printre acestea se numără 4 Mari Medalii de Aur, 24 de Medalii de Aur şi 37 de Medalii de Argint, aceasta fiind cea mai bună performanţă obţinută de vinurile româneşti în istoria celebrei competiţii de vinuri.

Cea de-a 32-a ediţie a Concours Mondial de Bruxelles a avut loc la începutul lunii iunie în Yinchuan, aflat în inima regiunii viticole Ningxia (China). Pe parcursul a trei zile, 7.165 de vinuri din 49 de ţări au fost degustate în orb de către 375 de experţi internaţionali, din 56 de ţări. Diversitatea fără precedent de profiluri profesionale, cât şi diversitatea de ţări participante, au confirmat statutul CMB de „cea mai internaţională” competiţie de vinuri din lume. Rezultatele reflectă perfect această dimensiune globală, medalii fiind acordate producătorilor din Croaţia, Kazahstan, Germania, Bolivia, Bulgaria, Liban, Mauritius, Ungaria, Mexic, România, Slovenia, Turcia etc.

4 Mari Medalii de Aur

Cele 4 Mari Medalii de Aur „româneşti” au fost acordate vinurilor Cuvee Roşu by Florin Manoliu 2021 de la Crama Pandora, ales Vinul Revelaţie din România în cadrul competiţiei, Imperfect Roşu 2019 (Crama Rasova), Bacanta Chardonnay Barrique 2017 (Crama Gîrboiu) şi Luturi 2022, vin produs de Via Viticola în Drăgăşani. Moldova este regiunea viticolă din România cu cele mai multe distincţii câştigate, 23 de medalii, urmată de Dobrogea, 14, Dealurile Munteniei, cu 10, şi Banat, cu 7 medalii.

Printre naţiunile de referinţă, Franţa şi-a menţinut poziţia de lider cu rezultate mai mult decât satisfăcătoare, obţinând, printre altele, şi 15 Mari Medalii de Aur. Mai mult decât o simplă competiţie, CMB oferă profesioniştilor şi publicului larg un acces facil la vinuri excepţionale, însoţite de instrumente de înţelegere precum „graficele aromelor”, care permit o explorare precisă a calităţilor senzoriale ale vinurilor medaliate.

Franţa, un lider în alternativele fără alcool

Franţa nu a dezamăgit în calitatea sa de producător de vinuri excepţionale. Regiunile Bordeaux şi Languedoc-Roussillon domină în topul premianţilor, obţinând împreună peste 60% dintre medaliile franceze (377 în total). Valea Ronului se situează pe locul al treilea. Trebuie menţionat că 15 vinuri franceze au obţinut prestigioasa Mare Medalie de Aur, dintre acestea, titlul de „Revelaţia Franceză” mergând în Saint-Émilion, mai precis către Château Franc La Rose 2022 de la Vignobles Jean-Louis Trocard.

La fel ca în 2024, Revelaţia pentru Vin Fără Alcool revine tot unui vin francez: Mallette Blanc 0% de la Bordeaux Families. În total, nu mai puţin de 9 vinuri franceze No-Low au plecat cu o medalie, reprezentând o treime din vinurile medaliate din această categorie.

Topul ţărilor premiate a fost completat la vârf de Spania (361 medalii – 16 Mari Medalii de Aur), Italia (343 medalii – 15 Mari Medalii de Aur), Franţa (377 medalii – 15 Mari Medalii de Aur), Portugalia (290 medalii – 14 Mari Medalii de Aur).

Revelaţiile CMB 2025

Un vin spaniol cu un „touch” franţuzesc a fost desemnat „Cel mai bun vin roşu al competiţiei”. Les Sorts Vinyes Velles 2020 este vinificat de un tânăr oenolog franco-spaniol pasionat de Grenache, şi a cucerit juriul prin fineţea şi intensitatea sa. “Cel mai bun vin alb al CMB 2025” este un vin din Ungaria, Kancellár SomlAI Cuvée 2021, un cupaj de la domeniul Kancellár Birtok, din regiunea Somló. Este descris de juriu ca fiind un vin elegant, cu note gustative minerale şi mieroase şi cu un postgust lung.

China îşi bate propriile recorduri

Gazda ediţiei CMB 2025, China, a participat cu un număr record de vinuri (663). Un semn al calităţii în continuă evoluţie din ultimii zece ani: nu mai puţin de 230 de vinuri prezentate au fost premiate — 8 Mari Medalii de Aur, 100 Medalii de Aur şi 122 Medalii de Argint. China reprezintă, fără îndoială, o naţiune viticolă emergentă de care va trebui ţinut cont în viitor.

CMB, mai mult decât o simplă competiţie

Concours Mondial de Bruxelles este o competiţie itinerantă de renume internaţional, împărţită în patru sesiuni, inclusiv Sesiunea de Vinuri Rosé. Anul acesta, Sesiunea dedicată vinurilor roze din cadrul CMB a fost organizată în premieră în România, la Constanţa. În fiecare an, peste 15.000 de vinuri sunt prezentate de producători din întreaga lume pentru a fi degustate şi evaluate de un juriu de experţi. Misiunea lor: să distingă vinuri de o calitate impecabilă, fără prejudecăţi legate de etichetă sau prestigiul apelaţiunii. CMB este astăzi unul dintre cele mai mari evenimente internaţionale de acest tip.

Lista vinurilor româneşti medaliate la CMB 2025

Mari Medalii de Aur

Medalii de Aur

Medalii de Argint

Descoperă aici toate vinurile medaliate […]

Exit mobile version